Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Politiikan hyönteissarjalainen

Antti Rinne (sd.) on huolestunut mahdollisuudesta kalastaa. Nimittäin yli 65-vuotiaiden ääniä!

Kaikkein silmiinpistävin seikka vast'ikään leivotussa eläkesovussa on se, ettei siihen päästy jo silloin, kun se olisi ollut ajankohtaista, eli kun Matti Vanhanen toi julkisuuteen eläkeiän nostoa koskeneen valaistumisensa Rukan lumilta. Poliitikkojen ollessa epävarmoja valtuutuksestaan tekemään tarpeelliset päätökset otollinen aika lipui ohitse, ja lopulta suuria ikäluokkia ei lainkaan osallisteta rakenteellisen vajeen laskun maksamiseen. Alinta eläkeikää aletaan nostaa vasta vuonna 1954 syntyneistä alkaen; ensi vuonnahan viimeinenkin 1952 syntynyt ylittää jo tuon heille pätevän 63 vuoden turvamuurin.

Poliitikoilta puuttui uskallus kävellä yleisen edun nimissä työmarkkinajärjestöjen ja poliittisen aktiivisen, ikääntyvien kansalaisten mielipiteiden yli. Ihan kuin tämä ei riittäisi, oikeasti suurten kysymysten, kuten rakenteellisen vajeen tilkkiämisen, sijaan uusi valtiovarainministeri Rinne puuttuu sittiäistason kysymyksiin eli miten suuret ikäluokat voisivat saada eläkevedätyksensä lisäksi vielä positiivista ikäsyrjintääkin kalastuslupamaksun armahduksen muodossa!

Oikeasti: kun vaalikauden jämilläkin tehdään vielä 3-4 miljardia euroa lisää velkaa, ministerin soisi tekevän työtään eli löytävän keinoja, joilla julkisen talouden menoja leikataan. Onhan se epäkiitollista selvityttää näitä keinoja vasta seuraavassa hallituksessa toteutettaviksi, kun ei siinä varmaan edes ole mukana, mutta isänmaan etu pitäisi kyetä laittamaan oman vaalituloksen trimmaamisen edelle. Jos siihen ei kykene, miehessä ei ole ministeriainesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

- eläkevedätyksensä lisäksi vielä positiivista ikäsyrjintää kalstuslupamaksun armahduksen muodossa-

Blogisti kristillisestä taustastaan huolimatta suhtautuu suurien tai pienien ikäluokkien vanhuksiin kovin armottomasti.
Muutenkin blogin sisältö tuntuu kovin epäkristilliseltä ja suvaitsemattomalta politikoinnilta.

Tai onko sittenkään Kristillisdemokraattien poliitikoilla mitään tekemistä kristillisyyden kanssa? Sanoisin heidän olevan enempi maallisen mammonan kumartajia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikös ne ilmaiset palvelut pitäisi myöntää tarveharkintaisesti? Onko Teuvo sitä mieltä, että 65 vuotta täyttäneet eläkeläiset ovat se köyhin kohde ryhmä, joille kuuluisi automaattisesti ilmainen kalastusoikeus?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pari kolme kertaa vuodessa kalassa käyviä ei pitäisi siitä kovin paljon verottaa, se on kohtuutonta.

Pitäisiköhän ehkä vesistöjen virkistyskäytöstä laittaa joku pieni yleinen maksu. Se tulisi perittäväksi vaikka kaupasta ostettavan ja veneeseen kiinnitetävän lätkän muodossa.

Kalastusvälineissäkin voisi olla pieni vero, mutta kai se kalastusmaksu pitäisi varsinaisesti maksaa saadun kalansaliin mukaan.

Saaliit ilmoitettaisin kalaveroviranomaisille, kuten muutkin tulot. Saalit ja niistä maksetut verot julkaistaisiin vuosittain virallisissa kalastusverokalentereissa ja kun kalamiehet on tunnetusti kovia ja halukkaita yläkanttiin valehteljoita saaliin koon suhteen, niin eiköhän niitä veroja kertyisi tällä konstin.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #3

On aika absudria väittää että 35e/vuosi, 10e/viikko tai 5e/päivä suuruisesta maksusta kukaan menisi perikatoon.

Ajatteliko SDP siltä kannalta, että näillä rahoilla hoidetaan kalavesiämme, kalakantojamme ja kalastuksen valvontaa. Eli maksaja saa rahansa takaisin (aina korkoineen). Eikös uudessa kalastuslaissa jopa keskitytä kalojen luontaiseen lisääntymiseen.

Hieman konkretiaa, eli esimerkiksi tämä koko vuoden mahdollistava kalastuksenhoitomaksu 35e on kuitattu jo kahdella kalastajan ruokapöytään päätyneellä kuhalla... aivan kahdella!

Tämä on oikeudenmukaisin käyttäjä maksaa periaatteella toteutettava maksu jossa voittajia ovat kaikki kalastajat, kalakannoista puhumattakaan. Minusta tuntuu, että nyt on jokin pieni valittajien kerho saanut hyvän asian keikautettua täysin päälaelleen ja he ovat unohtaneet koko maksun luonteen.

Kävikö SDP:n mielessä muuten se seikka, että hyvin usein eläkelläisillä on paljon enemmän aikaa käydä siellä kalassa kun esimerkiksi työssäkäyvillä? Entäs miten muut vähävaraiset? Eikö heidänkin tulisi silloin poistaa maksun piiristä.

Ministeri Orpo on väläyttänyt vielä sellaisen ehdotuksen, että nyt eläkkeellä olevat eivät joudu maksua maksamaan tulevaisuudessakaan. Maksu alkaisi rullaamaan vasta lain astuttua voimaan sillä hetkellä eläkeiän täyttäville.

Jos joku ei tosiaan halua kalastuksenhoito maksua maksaa on hänellä siltikin edelleen oikeus käydä ongella ja pilkillä, koska ne kuuluvat yleiskalastusoikeuteen ja ovat ilmaisia kaikille nyt ja aina! Jos käy kalassa esimerkiksi kerran vuodessa voi liene siitä lystistä 5€ pulittaa yhteiseen hyvään.

Todella harmillista jos demarit ajavat tätä asiaa metsään, todellisuudessa tietämättä mitä tämä maksu tarkoittaa ja kuinka vähäinen se on.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #5

No juurikin näin. Ilmaisia kalastusmuotoja on KAIKILLE tarjolla, mutta ei se vaan riitä! Valivalivalivalivali - ja eläkkeellä olevien viehekalastajien äänet halvalla ostaakseen ikäsyrjintää kyllä kannatetaan. Oliko se Demarit, joilla iskulauseena vilahteli OIKEUDENMUKAISUUS ? Jees...

Rinne kompastelee miljoonaan, kun pitäisi kyetä ajattelemaan miljardiluokan ratkaisuja!

Petri Muinonen

Kun mainitsee, että suurten ikäluokkien lapset jäävät huonommalle eläkkeiden osalta, tyypillinen kommentti on, että ne lapsethan sitten perivät vanhempansa! Ok: otetaanpa sama argumentti, maksakoot ne kalastusmaksunsa siitä valtavasta perinnöksi jäävästä omaisuudestaan... :D

Vai että sinä tiedät, mikä on kristillistä ja mikä epäkristillistä politikointia? Hyyvä, niin minäkin. Ikäsyrjintä ei ainakaan kuulu kristilliseen politikointiin!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Petri,

et kai nyt vain itse syyllisty halpahintaiseen ja myös nyky-totuutta kiertelemään populismi-propagandaan? Näin nyt mennään; sen haluat siis purkaa:

http://www.kalakortti.com/opastus_lupajarjestelma.asp

Petri Muinonen

Joo, kyllä iäkkäiden positiivinen ikäsyrjintä tulee purkaa

Toimituksen poiminnat