Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Adoptoidun kohtalo: Suomesta homoille, kehitysmaista heteroille?

 

Jos se paljonpuhuttu asia tulisi seuraavan eduskunnan päätettäväksi, niin miten Suomessa adoptiokelpoisiksi julistetut lapset kiintiöitäisiin kotimaista adoptiolasta hakevien homoparien ja avioparien kesken? (käytän tässä erilaisista pariskunnista nykytilanteen kanssa yhteensopivia nimityksiä, se suvaittakoon)

Odotan, että joku vastaa ettei kiintiöitä tarvita, koska tuolloin avioliittojakaan ei olisi lain edessä kuin yhdenlaisia. Mielipiteitä tässä haenkin; itse olen edelleen sitä mieltä, että lapsella on YK:n lastenoikeuksien julistuksen mukainen oikeus äitiin ja isään. Tietysti kyse on lähtökohtaisesta oikeudesta: tätä oikeutta ei siis tule poistaa lainsäädännöllisin keinoin, ellei se ole poistunut sattuman (vanhemman tai vanhempien kuoleman) tai aikuisten itsekkyyden (avioerot, huoltajuuskiistat) tai yhdessä elämään kykenemättömien vanhempien (väkivaltaiset kodit) vuoksi.

Kansainvälisen adoption kautta Suomeen tulevilla, lähtömaassaan adoptiokelpoisiksi julistetuilla lapsilla on usein alkuperämaan lainsäädännöstä koituva turva tai rajoite, näkökulmasta riippuen, että heidät voidaan adoptoida vain heteropariskunnan lapsiksi. Näinollen edes Suomen nykyinen, nk. sisäisen adoption salliva laki ei ole ongelmaton, jos sitä jouduttaisiin soveltamaan ulkomailta tulleen adoptiolapsen huoltajuuteen.

Haenkin nyt lukijoiden näkemyksiä siitä, joutuisivatko Suomessa adoptiokelpoisiksi julistettavat lapset ensisijaisesti adoptiota hakeville homopareille, koska näitä olisi suhteellisesti enemmän kotimaisen adoption hakijoissa, juuri em. kv. adoption ehdoista johtuen? Sen sijaan ulkomailta Suomeen adoptoitavat lapset pääsisivät edelleen vain heteropariskuntien perheenjäseniksi, ellei alkuperämaassa toistakin vaihtoehtoa sallittaisi.

Mihin suuntaan Suomen lainsäädännön tulisi siis edetä? Lastenoikeuksien julistuksen vai SETA ry:n julistuksen mukaiseen suuntaan? Äänestäjät päättävät, jos asia todella kiinnostaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tanskassa, jossa on samansukupuolinen avioliitto, on kiinnitetty huomiota siihen, että ainoastaan Etelä-Afrikan Tasavalta luovuttaa lapsia tanskalaisille homopareille ulkomaiseen adoptioon. Tällööion kuitenkin edellytetään ”erityistarvetta”, kuten lapsen hiv-positiivisuus tai diabetes:

”Kun Sydafrika vil reelt afgive børn til danske homoseksuelle, og her kan de kun komme i betragtning til børn med ’special needs’, der eksempelvis dækker over diagnoser som hiv, sukkersyge, sammenvoksede tæer eller læbeganespalte”
Politiken 22. jul. 2014 KL. 12.07 – ”Homoer kan kun adoptere børn med særlige behov”http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/ECE2348112/homoer-kan-kun-adoptere-boern-med-saerlige-behov/

Koko adoptioasia koskettaa niin äärimmäisen harvoja ihmisiä – niitä adoptiota hakevia homopareja ei välttämättä ole lainkaan tai on ehkä kolme vuodessa – ettei tällä perusteella pitäisi päättää mistään, suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

http://www.bu.edu/today/2013/gay-parents-as-good-a...

Aika säälittävää yrittää YK:n ihmisoikeusjulistuksella perustella syrjintää. Mikset saman tien vaadi kaikkia yksinhuoltaqjien lapsia valtion laitoksiin, jossa heille sitten voidana opettaa oikein kunnon periluterialiset arvot ja maailma pelastuu?

Petri Muinonen

Kysyin lukijoiden mielipiteitä, omani esitin. Sinulla taisi olla vaikeuksia lukea teksti asiaperusteisesti, tunteilematta.

Ohitan tuon laitostamisehdotuksesi, mutta kysyn että miksi kuvittelet minun olevan jotenkin periluterilaisuuteen ja varsinkaan sen opettamiseen tykästynyt? :D

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

On perin vaikeaa pitää tunteita kurissa, kun jengi perustelee syrjintää ihmisoikeusjulistuksella.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Ei ole olemassa takeita suuntaan tai toiseen. Adoptioita tarkastellaan tapaus kerrallaan. Huomautan että Suomessa sinkutkin voivat adoptoida. Vaikka useimmat adoptiomaat eivät lapsia sinkuille luovutakkaan, ei se tietääkseni ole johtanut kiintiöihin.

Petri Muinonen

Sinkuille voidaan myöntää kelpoisuus adoptiovanhemmiksi, mutta (viimeisen saamani tiedon mukaan) suomalaiset adoptioiden välittäjätahot eivät välitä heille adoptiolapsia kv. adoption kautta, vaan pelkästään aviopareille.

Mahd. rajoiteilla alkuperämaiden päässä ei siis ole mitään merkitystä niin kauan kuin "tuke" sinkkujen tekemille adoptioille on Suomen päässä. Siksi adoptiota haluavien sinkkujen kohdalla koko kiintiöasiaa ei ole edes tarvinnut harkita.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Mistä tälläisen tiedon olet saanut?
Tilastokeskuksen mukaan ulkomailta adoptoineista vanhemmista vuosittain noin 1/5 on sinkkuja:
"Ulkomaisissa adoptioissa adoptoijina oli neljässä viidesosassa tapauksista kaksi vanhempaa."
http://www.stat.fi/til/adopt/2013/adopt_2013_2014-...

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #7

Ihan totta, sinkutkin adoptoivat ulkomailta, mutteivät järjestöjen kautta. Kirjoitin edellä adoptioita välittävistä tahoista.

Ilman adoptiojärjestöjä, oman lakimiehen avustuksella, sinkuilla on mahdollisuus adoptoida suoraan alkuperämaan kanssa asiasta sopien. Useimmiten tämäKIN edellyttää myönteistä lausuntoa kv. lapseksiottamisen lautakunnalta.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen Vastaus kommenttiin #8

Järjestöistä jokainen ilmoittaa palvelevansa myös yksin adoptiota hakevia. Tämän takia kysyin että mistä olet tuollaisen tiedon saanut.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä, järjestöt tarjoavat adoptioneuvontaa myös sinkuille (eli toimenpiteisiin ennen kv. lapseksiottamisasiain lautakunnan päätöstä), eli siltä osin ne toki palvelevat sinkkujakin, ymmärtääkseni jopa lain velvoittamina adoptioneuvonnan tarjoajina.

Neuvonta on kuitenkin erillinen, adoption välittämistä edeltävä palvelu. Tieto siitä, ettei mikään järjestöistä neuvonnan jälkeen kuitenkaan toimita kv. adoptioita sinkuille on muutaman vuoden takaa, eräältä järjestöltä suoraan saatu tieto. En ole kuullut, että tähän olisi tullut muutosta.

Kuten edellä totesin, neuvontaan osallistuminen ja myönteisen lausunnon saaminen on sinkuillekin tarpeen, jos aikovat adoptoida ulkomailta. Jos ulkomailta aikoo adoptoida omatoimisesti, ilman lautakunnan lausuntoa, niin silloin on lain suhteen vähintäänkin harmaalla alueella. Tästä näyttäisi äkkiä guuglaten olevan jo hovioikeustasoisia päätöksiäkin, en ole niihin tarkemmin tutustunut.

Toimituksen poiminnat