Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

CCCTB tulee, onko Suomi valmis?

Kuinka moni tietää jo mikä CCCTB on?

Jos toimit Euroopassa operoivassa yrityksessä ja et tiedä, pyydäpä yleistä palvelua (YLE) tuottamaan ajankohtaisohjelma, joka selittäisi kaikille mistä on kyse.

Vielä toistaiseksi CCCTB on Suomelle mahdollisuus. Se on sitä, jos seuraava hallitus kirjaa hallitusohjelmaansa tavoitteen muuntaa Suomen yhteisöverotuksen perusteet yhteisen eurooppalaisen verotusperustepohjan mukaiseksi. Kyseessä ei ole yritysverotuksen tasosta, vaan sen perusteista päättäminen.

Informatiikan alalla konsultointityötä tehneet tietävät, kuinka jokainen verotuksen muutos johtaa sopeuttamistoimiin tietojärjestelmissä. Jo ennestään tutut ja toistuvat muutokset, kuten ALV:n nostot ja laskut, saattavat jopa sujua rutiininomaisesti ja koht' edullisesti, ainakin esim. hyvin SAP:iin integroiduissa ympäristöissä. 

Kokonaiset verotusperusteiden muutokset saattavat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia ja pitkäkestoisia projekteja; kv. konserniyrityksille kustannuslisänä ovat eri maissa ei-yhtenevät verotusperusteet, eli samaa tietojärjestelmäratkaisua ei voi siirtää maasta toiseen pelkkiä verotustason parametrejä säätäen. CCCTB on vastaus mm. juuri tähän ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavaan epäkohtaan: kun verotusperusteet ovat kaikissa EU-maissa samat ja ainoastaan näiden perusteiden keskinäiset painoarvot vaihtelevat kansallisen verolainsäädännön mukaan, konserniyritysten IT-kustannukset laskevat merkittävästi.

Lisäksi CCCTB tuo merkittäviä etuja verotuksen läpinäkyvyyteen ja verotustason vertailtavuuteen eri EU-maiden kesken, mikä on merkittävä etu maayritysten sijoittumista harkitseville tahoille.

Suomalaisten yritysten kansainvälistymisponnisteluja tukeakseen Suomen hallituksen tulisi toimia etukenossa CCCTB:n käyttöönottamisessa. Aikainen mukaanmeno antaa yrityksille aikaa valmistautua tietojärjestelmäremppaan ja parhaissa tapauksissa jopa luoda vientikelpoista projektiosaamista niihin maihin, joissa CCCTB:n suhteen lähdetään liikkeelle vasta jälkijunassa. Kun yhteisöverotuksen laajempi uudistus on jo muutenkin tapetilla, pitemmälle tulevaisuuteen pätevä ratkaisu saadaan sisällyttämällä uudistukseen myös CCCTB:n mukainen verotusperusteuudistus. Tässä tapauksessa vähän kerrallaan edeten yritysverotuksen uudistuksesta tulisi elinkeinoelämälle kovin kallis pieti; tehdään siis kerralla kaikki.
 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mitä enemmän kaikenmaaiman kirjainyhdistelmiä tulee,sitä enemmän on kansa pihalla !

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kolmikirjaimiset on käytetty loppuun ajat sitten. Nyt tarvitaan neli- ja viisikirjaimisia. Tämä tuo mieleen edesmenneen Neuvostoliiton lyhenteen, joka kyrilisillä kirjaimilla kirjoitettuna oli CCCP. Se P on vain korvattu Teboilin lyhenteellä TB.

Petri Muinonen

... ja Teboil on nykyään Lukoilin omistuksessa, eli itärajan taa vetää sekin

MUTTA: itse asia on tärkeä, myöhästyminen toimeenpanossa maksaa yrityksille maltaita. Eikä olisi ensimmäinen kerta. Tämän laittakoot hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet tehtävien asioiden listalle, vaikkei yhtään mediaseksikäs tai helposti aukeava tavoite olekaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #3

Oikeassa olet. Asia on tärkeä ja paneutumista vaativa. Vaikutus yritysten toimintaan ja pitkän päälle myös suomalaisten hyvinvointiin on suurempi, kuin monilla mediaseksikkäillä aiheilla, joista he helppo vääntää juttua.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Näin yrittäjänä ja tilinpäätöksiä tekevänä toivoisin, että pysyisit vain niissä kehitysmaaprojekteissa.

Annetaan toimivien yritysten edes tehdä jotain ja nykyisillä systeemeillä, jotka on ajettu sisään. Jokainen muutos on kallis. Ei tapeta sitä viimeistä moottoria, joka yrittää repiä SUomea eteenpäin.

Toki verotusta voidaan yhteinäistää. Ihan tilinpäätöstiedoilla voidaan toimia. Mutta kun aletaan vertailemaan asioita niin Suomessa kaikki eivät sitä halua. Kokonaisveroaste kun on nolosti pilvissä.

Humanistit voivat tyydyttää tarvettaan tehdä teoreettisia ihmiskokeita ja yhteiskuntakokeiluja toisaalla. Usein historiassa lopputulemana on ollut, että kokeilut toimivat, mutta ihmiset kuolivat tai kärsivät. Naamansa saa esille muiutenkin kuin sotkemalla toisten elämää. Tätä CCCP:tä on nyt nähty ihan liikaa.

Suomen yliverotuksen ja puuhastelun kulujen takia se ICT on vahvasti lähtenyt maasta. Ne koodit tehdään muualla.

Petri Muinonen

Et ole Jarmo tainnut vielä ymmärtää, että CCCTB tulee tehtäväksi kuitenkin, ennemmin tai myöhemmin. Siitä on aivan turha yrittää pyristellä irti.

Jos pidät omassa firmassasi parempana maksaa vähemmän nyt, olla aloittamatta CCCTB:hen sopeuttamista ajoissa ja esim. ajoitat firman konkurssin/lopettamisen siten, ettei sen tarvitse maksaa järjestelmien sopeuttamisesta, se on ihan fine. Mutta tässä maassa on niitäkin yrittäjiä, jotka aikovat jatkaa liiketoimintaansa kauemminkin kuin viitisen vuotta. Heille on etu, jos Suomi Oy liikkuu tässä asiassa ajoissa eikä tieten tahtoen luo lisäkustannuksia ERILLISISTÄ yhteisöveromallin ja verotusperusteiden remontoimisista.

Ja tarkennan vielä, ettei kyse ole verotuksen yhtenäistämisestä, vaan pelkästään verotusperusteiden. Verokanta olisi edelleen jäsenmaiden itsensä päätettävissä. Kehotan sinua nyt tutustumaan aiheeseen edes sen verran, ettet sotke muidenkin ymmärrystä siitä, mistä CCCTB:ssä on kyse.

Toimituksen poiminnat