CCCTB tulee, onko Suomi valmis?

Kuinka moni tietää jo mikä CCCTB on?

Jos toimit Euroopassa operoivassa yrityksessä ja et tiedä, pyydäpä yleistä palvelua (YLE) tuottamaan ajankohtaisohjelma, joka selittäisi kaikille mistä on kyse.

Vielä toistaiseksi CCCTB on Suomelle mahdollisuus. Se on sitä, jos seuraava hallitus kirjaa hallitusohjelmaansa tavoitteen muuntaa Suomen yhteisöverotuksen perusteet yhteisen eurooppalaisen verotusperustepohjan mukaiseksi. Kyseessä ei ole yritysverotuksen tasosta, vaan sen perusteista päättäminen.

Informatiikan alalla konsultointityötä tehneet tietävät, kuinka jokainen verotuksen muutos johtaa sopeuttamistoimiin tietojärjestelmissä. Jo ennestään tutut ja toistuvat muutokset, kuten ALV:n nostot ja laskut, saattavat jopa sujua rutiininomaisesti ja koht' edullisesti, ainakin esim. hyvin SAP:iin integroiduissa ympäristöissä. 

Kokonaiset verotusperusteiden muutokset saattavat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia ja pitkäkestoisia projekteja; kv. konserniyrityksille kustannuslisänä ovat eri maissa ei-yhtenevät verotusperusteet, eli samaa tietojärjestelmäratkaisua ei voi siirtää maasta toiseen pelkkiä verotustason parametrejä säätäen. CCCTB on vastaus mm. juuri tähän ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavaan epäkohtaan: kun verotusperusteet ovat kaikissa EU-maissa samat ja ainoastaan näiden perusteiden keskinäiset painoarvot vaihtelevat kansallisen verolainsäädännön mukaan, konserniyritysten IT-kustannukset laskevat merkittävästi.

Lisäksi CCCTB tuo merkittäviä etuja verotuksen läpinäkyvyyteen ja verotustason vertailtavuuteen eri EU-maiden kesken, mikä on merkittävä etu maayritysten sijoittumista harkitseville tahoille.

Suomalaisten yritysten kansainvälistymisponnisteluja tukeakseen Suomen hallituksen tulisi toimia etukenossa CCCTB:n käyttöönottamisessa. Aikainen mukaanmeno antaa yrityksille aikaa valmistautua tietojärjestelmäremppaan ja parhaissa tapauksissa jopa luoda vientikelpoista projektiosaamista niihin maihin, joissa CCCTB:n suhteen lähdetään liikkeelle vasta jälkijunassa. Kun yhteisöverotuksen laajempi uudistus on jo muutenkin tapetilla, pitemmälle tulevaisuuteen pätevä ratkaisu saadaan sisällyttämällä uudistukseen myös CCCTB:n mukainen verotusperusteuudistus. Tässä tapauksessa vähän kerrallaan edeten yritysverotuksen uudistuksesta tulisi elinkeinoelämälle kovin kallis pieti; tehdään siis kerralla kaikki.
 

 

 

vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin
Vantaa

195
Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja-ehdokas Uudenmaan vaalipiirissä
Lue vaaliajan blogiani - www.petrimuinonen.eu
(Puheenvuoro ei ole vielä palauttanut kirjoittajaoikeuksia)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu