Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Lääke epäsuhtaan työllisyystalkoisiin osallistumisessa

Palkansaajajärjestöt, SAK etunenässä, vaativat työnantajien  kantavan suuremman osan kilpailukykyloikan vastuusta. Toisin sanoen: jos työntekijät joutuvat alentamaan työstä saamaansa korvausta, yritysten ei pitäisi pistää saamastaan kilpailuedusta kertyvää hyötyä omistajien taskuun, vaan ne pitäisi velvoittaa työllistämään enemmän Suomessa.

On melkoisen varmaa, että velvoittaminen ei toimi lupausten ja hartaiden aikomusten kautta. Työtähän syntyy, kun investoinneista tehdään kannattavampia, omistajille. Yksi tie lisätä työtä on siis juurikin se, että hyöty ohjataan omistajille korkeampina osinkoina​, jolloin yritys houkuttelee lisää pääomia. Tosin jokaisen sijoittajan tuntema hokema "past performance is not a guarantee of future results" tavallaan kertoo samalla sen, ettei osinkojen jakaminen ole kovinkaan tehokas tie varmistaa pääomien saantia jatkossa. Ja nimenomaan se ei ole tehokkain tapa lisätä yrityksen investointeja, syöhän se samalla yrityksen omia pääomia ja eritoten vapaita sellaisia.

Mutta on toinenkin, suorempi keino lisätä yritysten investointihalukkuutta. Valtion kassavirran kannalta se on pelottava vaihtoehto, mutta avaa suuria mahdollisuuksia. Siksi tähän suuntaan voisi edetä vaikkapa pienin askelin, samaan tapaan kuin asuntolainan korkovähennyksen poistamisen kanssa. Kyseessä on yritysverotus, jossa ei veroteta tulosta, vaan pelkästään yrityksestä ulos otettavia pääomia (mm. osingot).

Kun kassaan jäävää tulosta ei veroteta, sen jälleeninvestoimisen kannattavuus suhteessa osinkoina ulos jakamiseen paranee. Hallituksen pelko tähän suuntaan etenemisessä on perusteltu, koska yhtiöveron tuoton ennakoitavuus laskisi dramaattisesti. Tosin kukaan ei pakota tekemään muutosta kerralla: on aivan mahdollista tehdä verolaki, jossa osa tuloksesta verotetaan vuosittain ja osa uuden mallin mukaisesti. Jos havaitaan, että esim. vapauttaen 20% tuloksesta vuosittaiselta yhtiöverolta (ja verottaen sitä vain jos se viimeinenkin 20% tuloksesta jaetaan osinkoina ulos) lisää investointeja, verotuksen viilaamista voidaan jatkaa samaan suuntaan.

Toisaalta pitää huomioida, että näiden muutosten läpivieminen vaatii yrityksiltä paljon mm. muutoksina tilinpäätösraportointiin, mikä ei ole todellakaan ilmaista. Siksi tarvitaan tervettä harkintaa ja kenties rohkeutta ottaa se suurempikin askel kertakaikkisesti. Kokemukset eräistä muista EU-maista ovat arvioni mukaan enemmän myönteisiä kuin kielteisiä. Selvää on vain se, että investointeja Suomeen tarvitaan, kun työstäkin on nyt tulosssa halvempaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat