Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Päivähoidossa olisi mikroyrittäjyyden sauma, jos

Voimakkaasti kasvavat kunnat kuten Vantaa kärvistelevät päiväkoti-investointiensa kanssa samanaikaisesti, kun yksityisten kattojen alla olisi sekä tilaa että perhepäivähoitajana töihin kykeneviä ja halukkaita työttömiä tai omaa lastaan täyspäiväisesti hoitavia vanhempia.

Mikä on johtanut siihen, että julkinen sektori omii väen vängällä pienimuotoisen yksityisen yrittäjyyden mahdollisuuden päivähoidossa?

Kunnat ottavat subventaatioina kantaakseen isomman osan omien päivähoitopaikkojensa kustannuksista kuin mitä ne ovat halukkaita lasta kohden maksamaan perhepäivähoitajille. Lisäksi perhepäivähoitajien omat lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan, kun näiden hoidosta ei suostuta korvaamaan hoitajalle euroakaan.

Nyt nousee kova poru päivähoitomaksujen omavastuun korotuksista. Silti se korkeimmassakaan luokassa ei ole kuin hieman yli 300 euron, joka kunnasta riippuen lienee jossain 35 ja 50 prosentin välillä hoitopaikan todellisista kustannuksista.

Päivähoitopalvelujen markkinan nurinkurista kilpailutilannetta voisi alkaa oikaista ainakin suuri- ja keskituloisten kunnallisen ja yksityisen päiväkotihoidon omavastuita merkittävästi korottaen, jopa kaksinkertaistaen. Perhepäivähoitajien kunnilta saama kompensaatio pitäisi oikaista mielekkäälle ja kilpailukykyiselle tasolle. Samalla tulisi huomioitua se tosiasia, että vielä pääkaupunkiseudullakin ruuhkavuosia elävän vanhemman arjen järjestelyjen kannalta se kelvollisin hoitopaikka on usein OIKEASTI löydettävissä lähempänä kotia tai työpaikkaa kuin lähin päiväkoti. Ja tiedämme, että turhat siirtymiset ovat rasite ja kulu.

-

Kirjoitus on uudelleenjulkaisu eiliseltä, kommentointimahdollisuus oli epähuomiossa jäänyt pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat