Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Seksismi elää ja voi hyvin, vai mitä päätoimittaja Päivi Anttikoski?

Professori Alf Rehnin sanavalintaa veemäisten naisten tarpeesta työelämässä on pyöritelty mediassa ja somessa päiväkausia. Kommentoin nyt itsensä Rehnin sanomisten kommentoijaksi alentanutta HS:n päätoimittajaa Päivi Anttikoskea. Hän käyttää pääkirjoituksessaan (HS 4.2.) otsikkoa myöten toistuvasti meemiä 'kiltti tyttö' tarkoittaessaan tiettyjä työikäisiä, aikuisia naisia, kirjoittaen kuitenkin miehistä miehinä, ei poikina. Luettuani seuraavat Päivi Anttikosken virkkeet

Suomalaisessa työelämässä on valtava määrä kilttejä tyttöjä, jotka ovat loistavia vastuunkantajia ja hyviä johtajia. On loukkaus heitä kohtaan sanoa, ettei kiltteydellä pärjää. Jos ympärilleen katsoo tarkemmin, lepää yllättävän moni yhteiskunnan rakenne kiltin tytön hartioilla.

en voinut kuin jäädä hämmästelemään, kuinka sokeana sanojen merkitykselle ja painolle, niiden sanojan ja medianäkyvyyden huomioiden, onkaan mahdollista päästä päätoimittajan asemaan!


Pojittelu ei ole sen parempi asia. Itse olen pojittelua kohdannut viimeksi noin puolisen vuotta sitten, toimiessani ulkoisena konsulttina eräässä samaiseen Sanoma-konserniin kuuluvassa yrityksessä. Iäkkäämmän rouvashenkilön sanomana sellaisesta ei osaa loukkaantua, kun ymmärtää millaisissa oloissa ja millä vuosikymmenillä hän on päivittäisen työsanastonsa koonnut. Tosin lisäksi konsulttina loukkaantumisen oikeuden ylellisyyttä ei juurikaan tunneta.

Sitä sen sijaan en kykene mitenkään oikeuttamaan, edes siteeraamiseen vedoten, että merkittävään asemaan päätynyt johtava henkilö viljelee alentuvaa seksististä suhtautumista yhteen tai toiseen sukupuoleen. Esimerkiksi meillä 90-luvulla työelämään tulleilla, ja semminkin korkeakoulutetuilla, pitäisi olla jo kaikki edellytykset kyetä tunnistamaan tasa-arvon etenemisen kannalta haitallisia sanavalintoja ja kyetä välttämään viestinnässämme ilmaisuja, jotka vahvistavat luutuneita perintönä kulkeutuvia sukupuolirooleja. Kysymys on sydämen(kin) sivistyksestä ja saman arvon antamisesta miehille ja naisille, ei yrittäen pakottaa samaan muottiin vaan arvostaen heitä yhtä lailla erilaisuuksistaan huolimatta!

Taannoin Kampin Lidlin naiskassatyöntekijä tokaisi vuoroon tullessaan suunnilleen ikäiselleen työtoverille "Mene, poika, syömään!" Mielessäni kävi kysäistä tältä naiselta, kuvitteleeko hän, että asiakkaita ilahduttaa kuulla, kun toiseen työntekijään kohdistetaan tytöttelyä tai pojittelua. Tulin sitten toisiin ajatuksiin ja päätin jonain päivänä tuoda asian esille niille, joilla saattaa olla herkkyyttä ja sivistyksen taso ymmärtää, mikä meni pieleen (varmasti myös jotkut tämän foorumin seuraajista). Toivottavasti lukijoihin osuu myös joku Lidlin henkilöstöpuolen väestä.

"Pojalle" tuo edellinen saattoi olla jopa kiva tilanne, kun "tyttö" jollain tapaa osoitti kiinnostusta hyvinvointiin, ja toki suuremmin ajatellen kaikki onkin kommunikaation tasapainosta kiinni ja siitä, ovatko lausujat keskenään sinut nimittelyjensä kanssa. Työmaailma ja sen lait nyt vaan ovat sellaiset, että moiset sanavalinnat on syytä jättää pois muiden työntekijöiden, ja varsinkin asiakkaiden tai yhteistyökumppanien läsnäollessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Niin... minkähänkaltaista v-mäistä johtajuutta Alf Rehn peräänkuulutti naisille - olisiko tarkoittanut peräti Margaret Thatcherin mallia?

Päätoimittaja Anttikoskelle tämä antoi mahdollisuuden käyttää termiä "kiltti tyttö" joko viittauksena todellisesta ongelmasta: "kiltteydestä kipeät" tai sitten tarkoitushakuisena ilmaisuna, jossa lauma naisjohtajia "uhriututetaan" jolloin joukon miesjohtajia pitäisi syyllistyä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Minusta tässä tytöttelyn ja pojittelun tuomitsemisessä on menty jo lähes naurettavuuksiin. Se ei tietenkään ole sopivaa käytetttäväksi vieraasta täysi-ikäisestä ihmisestä, mutta tuttujen ja ystävien kesken se voi edustaa sopivaa keventävää huuumoria. Voidaan edelleen sanoa: "Pojat, lähdetäänpäs oluelle!".

Alf Rehnin ja Päivi Anttikosken näkemyksistä seuraavassa:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211398-tarv...

Toimituksen poiminnat