Tienkäytön verotus ei pian enää toimi ajopolttonesteiden kautta
Luin taannoin artikkelin tiemaksujärjestelmäaikeista. Haastateltu VTT:n tutkija siinä kyseli, mihin ongelmaan ministeri Bernerin (kesk) sponsoroimalla, paikannukseen perustuvalla järjestelmällä haetaan ratkaisua, kun samat verot voisi kerätä paljon yksinkertaisemmin polttoaineveroina.
Vastaus lienee varsin yksinkertainen: sähköautoon. "Ongelman" ratkaiseminen tulee eteen laajamittaisesti jo vuosikymmenessä.
Toisaalta: kun valtion kassavirta ja sen pulmia ratkovien poliitikkojen yksisilmäisyys jätetään laskuista pois, sähköautoistumisessa kyse on merkittävistä terveys- ja ympäristöhyödyistä: liikenteen energiahyötysuhde paranee, lähipäästöt asutuksen ja jalankulkijoiden keskuuteen vähenevät, ajomelu hiljenee.
Jakeluverkon kautta myydyn sähkön verottaminen rankemmin ei kelpaisi kassavirtapulmaan ratkaisuksi, sehän on toki selvää. Tai rengasveron nostaminen pilviin. Entäpä, jos kansalaisille annettaisiin tässä siimaa Suomen kaltaisessa pitkien välimatkojen maassa? Ja turismille? Olisiko aivan kauheaa sekään, jos autoilun kustannukset eivät olisi esteenä mm. heikommin palkattujen työpaikkojen vastaanottamiselle hieman vaikeamman taipaleen takaa?
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)
Kyllä sähköautoja varten voidaan luoda oma vero/maksujärjestelmä, joka seuraisi ajomatkakertymää, mutta ei ollenkaan kulkureittejä. Se on eri asia, jos joku vapaaehtoisesti ja omasta halustaan niin tekee.
"Ja nopea ajaminenhan kuluttaa tietä enemmän kuin hidas, joten jonkinlainen ajopiirturi...?"
Onhan meillä nopeusvalvonta, sakot tule jos kiinni jää.
Aluksi pitää esittää perustavaa laatua oleva kysymys. Miksi valtio haluaa tulenpalavasti seurata yksittäisten ajoneuvojen liikkumista? Kuka tätä tietoa tarvitsee ja onko Suomi määrätty jonkinlaiseksi koekaniiniksi asian suhteen?
Mielestäni kehitettävä tiemaksujärjestelmä on ongelmallinen idea useasta syystä.
Maamme perustuslain 7. pykälä sanoo seuraavaa:
"7 § Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen
Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen."
Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...
Tuosta luonnollisesti seuraa se kysymys, että mikä on tiemaksujärjestelmän suhde perustuslakiin, sillä kyseinen järjestelmä mielestäni kaventaa henkilökohtaista vapautta luomalla järjestelmän, jonka avulla voidaan kytätä tavallisten suomalaisten liikkeitä. Kuka takaa, että sitä kautta kerättyjä tietoja ei missään tapauksessa käytetä lainvastaisesti tyyliin, että miksi autosi oli jonkun tietyn talon edessä tiettyyn aikaan ja vaimosi oli samaan aikaan kotona? Maksa meille tietty summa rahaa, niin emme ilmianna sinua vaimollesi.
Toiseksi teknisesti tiemaksujärjestelmä tulee luultavasti tukeutumaan kännyköiden tukiasemiin. Käytännössä tämä tulisi tarkoittamaan sitä, että tukiasemien yhteyksiä pitäisi kasvattaa ja tätä kautta kännykkäoperaattorit voisivat siirtää osan järjestelmän kustannuksista omien asiakkaidensa maksettavaksi.
Kolmanneksi kannattaa kiinnittää siihen huomiota, että ketkä tulevat taloudellisesti hyötymään tästä järjestelmästä. Yhdeksi hyötyjäksi on mainittu Aplicom, jonka perustaja Vesa Helkkula on keskustapuolueen jäsen. Hän on ollut eduskuntavaaleissa ehdokkaana Uudeltamaalta numerolla 359 vuonna 2015:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701052200050111...
Voidaankin kysyä, että onko tiemaksujärjestelmän kehittämisessä kyse uuden rahastuksen luomisesta keskustalaisille liikemiehille, jotka ovat pää- ja liikenneministerin kavereita? Kyseisen järjestelmän luominen tuskin tulee olemaan ilmaista ja on odotettavissa, että sen kustannnukset tullaan siirtämään autoilijoiden maksettavaksi.
Miksi yleensä kilometreihin perustuvaa veroa pitäisi periä?
Norjassa joka viides myyty uusi auto on sähköauto. Ei heillä ole käytössä Suomen kaltaista järjestelmää. Kaiken lisäksi he ovat kieltämässä bensa-autot vuoteen 2025 mennessä.
Vain typerykset suunnittelevat orwelilaista seurantajärjestelmää.
Autovero on suurin työllistymisen jarru. Progressiivinen verotus vasta kakkonen.
Kumpaakaan ei pitäisi verottaa.
Sähköauton liikkumisen verottaminen on naurettavan helppoa. Etälukeva mittari kertoo suoraan rahastajalle wattimäärän joka akkuihin virtaa. Sähköautojen takia ei ole mitään syytä rakentaa isovelivalvooverkkoa.
Pienen pieni ongelma on tietenkin talvi joka lisää sähkönkäyttöä lämmityksen takia mutta ne ketkä ei halua siitä maksaa kilometriveroa niin ajakoon kylmällä hylsyllä.
Kommentoi 14 kommenttia