Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Rahapeliyhtiöiden yhdistyminen - liian myöhään

Suomalaiset alkoivat pelata nettipokeria laajemmin noin 11.9.2001 alkaen - hauska yhteensattuma, että kv. pokerisivustoyhtiö perustettiin samalla päivämäärällä WTC-hyökkäysten kanssa.

Vasta 15 vuotta myöhemmin valtiolliset pelimonopolit nyt sitten yhdistettiin, kun nettipelien liikevaihtoa on valunut miljardi tai pari ulkomaille. Virallinen selitys: jotta olisi voimallisempaa ja houkuttelevampaa tarjontaa kotimaasta.

Naurettavaa räpellystä. Veikkauksen osalta homma voi vielä jotenkuten pysyä kasassa, kun eläkeläiset pelaavat sitä samaa mitä ovat iän kaiken pelanneet. Mutta ent. RAYn tontilla peliautomaattien lukumäärän räjähtänyt kasvu ja paisunut mainonta on kirkuvassa ristiriidassa sen kanssa, että saman monopolin pitäisi muka rajata haittapelaamisen ja peliriippuvaisten määrää.

Monopoli-pelleilyn rahapelien ympärillä voisi samantien lopettaa ja myydä kasino- yms- toiminnot useampivuotisin lisenssein parille kolmelle kansainväliselle toimijalle. Eri tahon hoitamana tarkastustoiminta ja ongelmapelaamistuki olisi uskottavampi.  Ja veroa tuotosta kerättäisiin sille kuuluisalle kansanterveydelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Petri Muinonen

... mutta hienoa, että mm. cittareitten pelipisteillä turvapaikanhakijoita näkee isoissa porukoissa oikein urakalla tuuppaamassa tukirahojaan takaisin kiertoon... :D Veronmaksajalla ne tukieurot kannatti maksattaa, että syyrialaisetkin pääsevät suomalaista kansanterveyttä tukemaan!

Ja saadaan ne Uuden Veikkauksen pomojen palkatkin maksettua kunnialla

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Blogikirjoituksesi koulun terveystiedon opetuksesta on hävinnyt tältä Puheenvuoro-palstalta. Saanko kysyä miksi?

Petri Muinonen

Sensuroitiin toimituksen toimesta. Valitettavaa, sillä itsetyydytyksen opettamisesta koulussa ja sen hämmästyttävästä oleellisuudesta opetussisältöjen ja -suunnitelmien laatijoille kun ei ole käyty paljonkaan julkista keskustelua.

Kyseessä on kuitenkin terveyden kannalta varsin marginaalisesti merkityksellinen opetussisältövalinta ja enemmänkin kyse pyrkimyksestä seksuaalisuuden valtavirtaistamiseen, ohittaen lasten toisistaan paljonkin poikeavat fyysiset ja psyykkiset valmiudet tällaisten aiheiden ja kuvaston käsittelemiseen alakoulussa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kyseessä on kuitenkin terveyden kannalta varsin marginaalisesti merkityksellinen opetussisältövalinta ja enemmänkin kyse pyrkimyksestä seksuaalisuuden valtavirtaistamiseen, ohittaen lasten toisistaan paljonkin poikeavat fyysiset ja psyykkiset valmiudet tällaisten aiheiden ja kuvaston käsittelemiseen alakoulussa."

Mitä on seksuaalisuuden valtavirtaistaminen? Ja jos alkaisimme kasvattajina jaotella oppisisältöjä ja ryhmiä ikäluokkien sisällä lasten poikkeavien fyysisten ja psyykkisten valmiuksien pohjalta niin siitä vasta ongelmia tulisikin.

Ja en kutsuisi itsetyydytystä marginaaliseksi ilmiöksi. Erään tutkimuksen mukaan miehistä 95 prosenttia ja naisista 89 prosenttia harrastaa sitä.

Pahoittelen, että käyn keskustelua täällä mutta toisaalta vain vastasin tuohon sinun kommenttisi sisältöön.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #6

Seksuaalisuuden valtavirtaistaminen... No lähinnä ajattelen tässä kulttuurillisia eroja. Kodilla on ensisijainen oikeus ja vastuu mm. kertoa lapselle miten lapset saavat alkunsa. Siihenkin, miten seksiin suhtaudutaan ja mistä sen eri puolista lapsille kerrotaan, kodilla on ensisijainen oikeus

Seksillä on monenlaista merkityksiä, muunmuassa
1) osana itsetuntemusta
2) terveysriskinä
3) rakkauden osoituksena
4) nautinnon lähteenä
5) riippuvuuttakin aiheuttavana tapana
6) parisuhteen yhtenä tekijänä
7) joillekin (ja kokonaisille kulttuureillekin) sitoutumista edellyttävänä tekona

Valtavirtaistamisella tarkoitan sitä koulunkin tarjottelemaa näkemystä, että seksissä merkittävimmät seikat ovat psykologisia ja teknisiä, eli keskitytään vahvasti kohtiin 1), 2) ja 4). Merkittäviä sekä myönteisiä että kielteisiä asioita jätetään sanomatta.

-

Se, että nostaa kädet pystyyn jo ennen kunnollista ongelmanasettelua, osoittaa tyypillistä koulumaailman suhtautumista uudistumistarpeeseen. Ei ole aikaa eikä varaa järjestellä asioita lasten kehitystason mukaan. Mieluummin vaikka työnnetään kaikille pakkosyötöllä jo 6. luokalla ne asiat,

a) jotka ovat jääneet epäselviksi vain niissä perheissä, missä vanhemmat eivät oikeasti ymmärrä kertoa asioita ajoissa
b) jotka olisivat 8. luokalla sentään kaikille ajankohtaisia eivätkä enää monellekaan traumatisoivia
c) joiden tietämättömyydestä kuutosluokalla vain kaikista seksuaalisesti kypsimmille oppilaille voisi tulla ongelmia (jälleen olettaen, että juuri näille koti ei tarjoa eväitä)
d) voi esittää myös käyttämättä teknisiä kuvailuja ja kuva- ja videomateriaalia, joiden kohtaamiseen kaikilla lapsilla ei ole samaa tarvetta eikä kypsyyttä kuin kotona turvallisen aikuisen kertomina asioina

Jos opetussisällössä ei haluta ottaa lasten kehitystasoa huomioon ja ollaan valmiita eräitä lapsista traumatisoimaan teknisillä sisällöillä, niin kyse on pelkästä henkisestä laiskuudesta ja hätävarjelun liioittelusta muutaman (seksuaalisesti) varhaiskypsän, ei edes vielä teinin, vuoksi.

-

En kutsunut marginaaliseksi itsetyydytystä ilmiönä, vaan sen merkitystä opetussisältönä, varsinkin tekniseen suoritukseen keskittyvässä muodossa. Vai pelkäätkö, etteivät lapsesi ja koululaisesi sitä itse oppisi?

-

Jos haluat, voit tietysti vastata vielä tähän, mutta enempiä keskusteluja varten avaan aiheesta uudestaan keskustelun ja yritän olla Vihreitä liikaa tölvimättä, niin kenties toimitus jättää sensuroimatta.

Aiheesta ei ilmeisestikään ole käyty tarpeeksi julkista keskustelua ja nämä kaavamaisesti kaikkia oppilaita seksualisoivat oppisisällöt hiipivät hiljalleen esikouluikää kohden. Omasta ja lähipiiriini kuuluvien vanhempien mielestä se ei ole mitenkään tarkoituksenmukaista. Siksi on hyvä keskustella, ketkä tätä kehitystä ajavat ja onko kyse pelkästään siitä, etteivät kaikki vanhemmat ole kykeneviä kertomaan seksuaalisuuden kaikista eri puolista lapsilleen tai että he tarkoituksellisesti haluavat jättää jotain osa-alueita koulun kerrottavaksi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ok. Vaikka olinkin eri mieltä itse asiasta, en nähnyt blogikirjoitustasi sellaisena, että se olisi pitänyt poistaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Pahoittelut kommentoinnista tänne mutta sensuroitiinko sinun uusin blogisi? Epäreilua.

Petri Muinonen

Kyllä, sensuuri iski. Toimitus ilmoitti no-reply -osoitteesta tulleella meilillä, siteeraten keskustelualustan sääntöjä.

Ilmeisesti tölväisy Virheisiin päin oli joillekuille liikaa, ja vetivät vihreän kuulan nenäänsä & kielivät toimitukselle. Jos sensuurin syy olisi ollut esim. seksuaalivähemmistöjen halventamisessa olisin kovin, kovin yllättynyt.

Toimituksen poiminnat