Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Mihin keynesiläisyyden perääminen katosi, kun talouskasvu heräsi?

Politiikassamme toimii niin vasemmalla kuin oikeallakin tahoja, joille budjettiylijäämä, -tasapaino tai edes kohtuullinen alijäämä eivät ole tavoiteltavia asioita. En "taho" enempää kuin toimijakaan ole; sanonpahan  mielipiteenäni, että talouden tasapainoon pyrkiminen on tavoittelemisen arvoista. Sen jälkeen tavoittelemisen arvoista olisi julkisen talouden (kunnat ja kuntayhtymät mukaanlukien) velan alentaminen alle 60%:iin bruttokansantuotteesta.

Noin. Ja huomaan olevani eurooppalainen, jopa unionin peruskirjamielessä. Enemmän kuin esimerkiksi valtiovarainministerimme Orpo, joka väläyttää veronalennuksia. Ja huomaan, että olen oikeasti huolissani tulevien sukupolvien mahdollisuuksista hoitaa velvoitteita, joita olemme heille sälyttämässä.

Älkää tulkitko väärin. En pidä veroista. Minusta kokonaisveroasteen kuuluisi olla enintään 40%, mieluummin 35%. Orpon ulostuloa kritisoivaa näkökulmaani kutsutaan realismiksi: kun julkisen talouden kautta kulkee yli 55% kansantulosta, tasapainoa ei voi saavuttaa. Verojen madaltaminen vain lisäisi velanottoa. "Dynaamiset vaikutukset" työverotuksen alennuksesta eivät millään nosta kokonaistuotantoa niin paljon, että julkisen talouden osuus BKT:stä laskisi vain sen ansiosta alle puoleen. Katainen ja Urpilainen jo yrittivät dynamiikalla, ja vaikutus oli kuin dynamiitillä. Velanotto ei ole ikinä kasvanut niin nopeasti.

Tie tasapainoon kulkee toisaalla ja eri marssijärjestyksessä. Ensitavoitteeksi julkisen talouden osuuden laskeminen alle 45% kansantaloudesta, ja sen jälkeen - tai siinä ohella - kokonaisveroasteen liudentaminen alle 40%:iin.

Hallituksemme ongelma on, ettei sillä ole enää munaa leikata kustannuspuolelta. Nousun orastaessa on liian helppo alkaa vaalibudjetoida ja unohtaa vastuu tulevia sukupolvia kohtaan. Leväperäisyyttä on harrastettu jo vuosikymmen, eiköhän se alkaisi jo riittää? 

Poliittiset rajat ylittävän Tuhlaajapuolueen edustajien tapana on ollut muistuttaa keynesiläisiä opeista siinä vaiheessa suhdannetta, kun se tarkoittaa kulutuksen tukemista (nyky-Suomessa tarkoittaa ensisijaisesti ostovoiman ylläpitämistä heikoimmissa tulodesiileissä velanotolla ja tulonsiirroin). Nyt kun kasvu kiihtyy, keynesiläiset hiljenevät tai alkavat puhua toisten oppien puolesta. Olisihan ikävää sulkea ne luukut, joille käsi ojossa mentiin laman syövereissä, kun omat tulot, tai edes muiden veronmaksajien selkänahasta kiskotut työttömyyskorvaukset (luit aivan oikein, työttömyysvakuutusmaksu ja -kassat kattavat vain murto-osan työttömyysturvasta) eivät riittäneet taloudenpitoon.

Loppukaneettina pitää tietysti lisätä, ettei keynesiläinen taloudenpitokaan sinällään edes riitä. Sen joko-tai asetelma työttömyyden ja inflaation välillä toimi osapuilleen aikakautena, kun liikkeellelasketulla rahalla oli vielä konkreettista reaalivastinetta. Tämänpäiväisessä todellisuudessa keskuspankkimme laskee liikkeelle uutta rahaa huomattavasti reaalitalouden kasvua nopeampaan tahtiin. On selvää, ettei tuo raha päädy työn teettämiseen, varsinkaan Euroopassa, vaan suurelta kansainvälisiin sijoituksiin, joissa tuoton takeena ovat spekulatiiviset kohdennukset kolmannen maailman markkinoille, joko suoraan tai länsimaisten yritysten sinne tekemien ulkoistusten kautta.

Summa summarum: pelkät keynesiläiset toimet eivät riitä, jos kotimaista työttömyyttä halutaan huomattavasti alentaa. Taloudellisen toimeliaisuutemme riippuvuutta suurista sijoituksista ja eurooppalaisesta rahasta tulisi vähentää ja antaa selkeä signaali kotimaisilla tileillä tuottamattomina makoileville kymmenille miljardeille. Kotimaiseen työhön sijoittamisesta tulisi palkita, se porsaanreikä on löydettävä myös meille piensijoittajille, ei pelkästään bulvaanien kautta verottomista (tai lähes) tuotoista nauttiville kanssasuomalaisillemme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän se ole niin että ei ole haluja nostaa rkkaiden veroja,eikä voi olla antamatta lisää verovapauksia?
varallisuusveron poisto,Metsä-,perintövero esim.nyt.
Jotenkin se on lipsahtanut sitten -07 jälkeen kepu,kok.
Lipponen sai Aholta (jossa oli myös krst.)
Velkaa 201 Mrd
Alijäämää 65mrd

Jäätteenmäki/Vanhanen sai -03
Velkaa enää 65 mrd
Ylijämää 3 Mrd.

Sdp VM Henäluomalta kepu,kok sai -07
Velkaa enää 54 mrd
Ylijäämää yhä 3 mrd.

Petri Muinonen

Lainaan Ville Kopran blogista:

"Heikki Pursiainen on kritisoinut suomalaista oikeistoa kutkuttavasti siitä, että julkisen sektorin säästöjä pidetään “kipeinä”, niitä voivotellaan. Täällä ei ole oikein ketään, jonka avoimella agendalla olisi julkisen sektorin systemaattinen pienentäminen ja rakenteelliset veronkevennykset."

Paitsi minä? No, politiikassa en ole tosiaan kukaan ;=)

Toimituksen poiminnat