Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Parkkiautomaateista saa saman mitä Torinossa jo 15 vuotta sitten...

... paikallisliikenteen lippuja.

Uutinen tarkentaa: kyse on vain täydentävästä myyntikanavasta muiden ohella. Ihan tervetullut kohennus, vaikkakaan ei aivan ruudin keksimistä.

HSL:n olisi varsin helppo toteuttaa toinenkin uudistus: se, ettei matkakortin haltijan tarvitse maksaa kahdesti samasta matkasta! Luit aivan oikein: ei nimittäin ole aivan tavatonta, että aamulla matkakortilla ei ole kautta ladattuna, syystä tai toisesta. Mutta onkin sitä arvoa, jolla pääsee matkustamaan paikkaan missä kautta voi ladata. Syntyy helposti tilanne, jossa yksi matka maksetaan arvolla ja päivän loput matkat kaudella. Vaikka kauden voisi katsoa alkaneen jo kalenterivuorokauden alusta.

Olisi vain kohtuullista, että jos tuon "kaudenhakumatkan" jälkeen ladataan kausi alkamaan samalta päivältä, erikseen arvolla maksetun matkan kustannus palautettaisiin arvona matkakortille.  Siis ainakin siltä osalta, mikä vastaa kauden maksualueen kattavaa osaa erillismatkasta.

Esimerkki: olen seutualueen laitamilla, ja ostan bussissa seutulipun arvolla. Helsinkiin päästyä hankin Helsinkiä koskevan kausilipun automaatilta, jolloin minulle palautuu yhden Helsingin sisäisen matkakorttilipun verran arvoa matkakortille. Tai jos lataan kauden vasta illalla töistä palatessa, saan arvon takaisin useammastakin samalla matkakortilla maksetusta matkasta Helsingin sisäisen lipun hinnan osalta.

Julkisten palvelujen yksi suuri tarkoitus on yksinkertaistaa kansalaisten arkea. Optimointi ja kansallisen kustannustasomme alentaminen on osa kilpailukyvyn viilausta. Kahdesti samasta matkasta maksattaminen on turhaa ja  siihen löytyy varsin helposti - jopa yhdellä tietokantakäskyllä - toteutettava lääke. Miksemme aloittaisi HSL:n palvelumuotoilua ja asiakastyytyväisyyden kohottamista helpoimmasta päästä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

IT-palveluissa Suomi on jo takapajula Viroon verrattuna.

Toimituksen poiminnat