Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Ainoa, joka ei ikinä lakkoile

... on veronmaksaja. Suomessa on satoja tuhansia ruokakuntia, joissa eletään aivan kohtuullisen tasoista elämää ansaitsematta lainkaan työtuloa. Veronmaksajat sen kustantavat, ja yhä enenevässä määrin tulevaisuuden veronmaksajat velkojemme takaisinmaksajina, kun budjetin alijäämä on miljardeja - nousukauden jatkuttua jo vuoden. 

 

Näissä ruokakunnissa on myös niitä, joissa tilanteeseen ei haeta muutosta. Vielä paljon enemmän on niitä ruokakuntia, joissa palkka yksin ei riitä kohtuulliseen toimeentuloon. Ja taas veronmaksaja paikkaa puutteet.

 

Hämmentävää kokonaiskuvassa on ainakn se, että valtaosan näistä muiden tuloilla elävistä ei tarvitse edes harkita menojensa, ja niistä merkittävimpänä asumisen, sopeuttamista tai edes lähentämistä omaan tulotasoonsa. Helpompaa on valittaa siitä, että tuet eivät riitä. Tai jättää huomiotta, että kun työttömyysturvasta saattaa menettää 5%, muutolla toiseen kohtaan metrolinjaa saattaisi kohentaa omaa budjettiaan moninkertaisella summalla.

 

Merkittävin kustannuserä ruokakuntien taloudessa on logistinen kokonaisratkaisu: asumispaikka, liikkumiskustannukset siitä työn ja päivittäistavaratarjonnan ääreen sekä itse asumisen taso.  Jos aktiivimallia ja aloitteellisuutta jossain kaivattaisiin, se olisi kunkin tuilla elävän ruokakunnan logistisen kokonaisratkaisun uudelleen harkinnassa Sieltä on saatavissa pidemmän aikavälin säästöjä toisin kuin jo hyväksytyn aktiivimallin kautta. Muutto voi olla myös se muutostekijä, joka antaa virikkeitä ottaa uudella tavalla elämä haltuun

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat