Humanae vitae Ihmisarvoista elämää sikiöstä senioriin

Ahneus vs. kateellisuus

Älä varasta. Työmies on palkkansa ansainnut. Annetaan kullekin tarpeen mukaan.

Joskus näkee kirjoitettavan kristillisestä tasajaosta. Jos sellainen käsitekummajainen onkin kieleen juurtunut, se ei ole kristillistä perua. Kuulostaa enemmän kommunismilta. :( Kristillisyydessä jaon perusteena ei ole tasavertaisuus, vaan tarve. Kullekin tarpeensa mukaan. Aikoinaan nämä tarpeet saattoivat vaihdella esimerkiksi perheen elätettävien määrästä johtuen. Itse asiassa nykypäivänäkin on samoin. 

Raamatusta voi lukea alkuseurakuntaan kuuluville annetun kehotuksen vaurauden jakamisesta veljien kesken. Se on aina vain kehotus, ei pakko. (Kristinuskossa pakko on vieras käsite. Jos uskosta tulee pakko, tarkista onko kyseessä kristillinen yhteisö. Ei, ei se ole - vaikka nimellisesti sitä olisikin. Uskonvapaus on itseisarvo, Jeesus itsekään ei mitenkään moittinut niitä, jotka eivät ottaneet vastaan kehotusta seurata häntä.) Kristinusko ei näe sosialismin tapaan yksityisomaisuuden sosialisointia ratkaisuna mihinkään ongelmaan. Ei se sitä olisikaan, vaan kateudella motivoitua ahneutta. Työmies on palkkansa ansainnut eli jos rikkaita käy kateeksi, kristillinen neuvo kateelliselle on mennä töihin.

Kristillisdemokraattinen veropolitiikan voisi sanoa nojautuvan tavallaan tuohon ohjenuoraan: "Annetaan kullekin tarpeen mukaan". Se on kohtuuden politiikkaa. Nykymaailmaan käännettynä tätä periaatetta voisi soveltaa vaikka niin, että heikko-osaisista tulee pitää huolta ennemmin kuin toitottaa tuloerojen kasvun tuomasta kuvitellusta motivaatiosta jollekin hyväosaiselle vähemmistölle. Toimeentulon perusedellytykset asettuvat aina etusijalle siihen nähden, että jo etuoikeutettuja väestöryhmiä lellitään matalimmilla, esim. verosuunnittelun mahdollistamilla veroilla. "Sosialismin" suuntaan voi näpäyttää toteamalla, että perusturvan kehittämisen tulee olla mahdollista nostamatta ansiosidonnaista turvaa niille, joiden kaiken järjen mukaan olettaisi olevan niin työkykyisiä kuin työhaluisiakin. Muistini mukaan Mikael Jungner (sd.) ilmoitti eräässä vaalikoneessa, että perusturvassa tulee korottaa ansiosidonnaista turvaa, ei peruspäivärahaa. Niinpä.

Kun yksityisvarallisuus seisoo käskyn "Älä varasta" tai modernimmin myös "Älä sosialisoi" takana, kristillisdemokraattinen kohtuuden politiikka voi näkyä käytännössä tuloverotuksessa. Tulon hankkiminen työllä tai pääomia sijoittaen on vapaata riistaa sille, että nettotuloa tasataan ja jokaiselle annetaan tarpeen mukaan. Progressiivinen verotus perustuu veronmaksukykyyn ja suurituloiselle korkeampien verojen jälkeenkin jää enemmän kuin mitä tarve sanelee. Pienituloiselle taas halutaan taata toimeentulo omin ansioin niin pitkälle kuin mahdollista.

Pääomaliikkeiden verotukseen tarjoamamme pörssivero on pieni tapa tuoda kohtuutta niille ansioille, joiden eteen ei tarvitse työtä, vaan pelkkiä pääomia. Tänään taas nimenomaan Suomessa merkittävämpi tapa pääomatulojen kohtuullistamiseen olisi poistaa nykyisin listaamattomien yritysten osakkaille taattu, aina vähintään 30% veroton osuus osingoista. Luettinpa nämä osingot pääomatuloksi tai ansiotuloksi, 30% niistä on AINA verotonta, mikä laskee näiden osakkaiden effektiivisen veroprosentin matalammalle tasolle kuin mitä palkansaajan maksaa työtulostaan tai pääomatuloistaan. Nämä poikkeukset voidaan poistaa Verohallinnon ohjeistuksia muuttaen ja sen jälkeen voidaan palata keskustelemaan siitä, kuinka yrittäjyyttä voi tukea rehdin kasvun ja työllistämisen tielle, muutenkin kuin verokorttikansan selkänahasta rahastaen.

Eduskuntavaalit 2011 ovat muutoksen vaalit: äänestä siis muutosta! Hallituspuolueet ja SDP edustavat poteroihin kaivautumista ja saavutettujen etujen linnakkeita ympäri verotus- ja etuisuuskenttää. Vanhojen puolueiden "sulle, mulle"-peli on näyttänyt neljällä viime vaalikaudella, että siellä se sama, eriarvoistava meno vain jatkuu, jatkuu ja jatkuu... Todellinen muutos voi toteutua enää vain Perussuomalaisia, Kristillisdemokraatteja tai Vasemmistoa äänestäen. Valitse omasi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Per V

"Todellinen muutos voi toteutua enää vain Perussuomalaisia, Kristillisdemokraatteja tai Vasemmistoa äänestäen. Valitse omasi."

Näin taitaa olla asiain laita.

Petri Muinonen

Erikoiseksi on politiikka mennyt, kun joutuu kehottamaan lukijoita äänestämään mieluummin vaikka Vasemmistoa, jos kristillisdemokraatit tai perussuomalaiset eivät ole tarpeeksi lähellä omaa aatemaailmaa!

Vielä vuosikymmen sitten olisin varmaan kehottanut toisin, perinteisesti oikeisto-vasemmisto -jaon mukaiseen harkintaan. Nyt tilanteen voi pelastaa enää vain suunnanmuutos, ja raju sellainen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Kristillisyydessä jaon perusteena ei ole tasavertaisuus, vaan tarve. Kullekin tarpeensa mukaan."

Tuo on hyödytöntä sanahelinää, ellei määritellä tarkasti, mikä on kenenkin tarve tai ainakin sääntöjä, miten kenenkin tarve arvioidaan. Voiko jollakulla olla esimerkiksi tarve televisioon, sanomalehtitilaukseen tai autoon? Entä kotiteatteriin, purjeveneeseen tai etelänmatkaan?

"Uskonvapaus on itseisarvo, Jeesus itsekään ei mitenkään moittinut niitä, jotka eivät ottaneet vastaan kehotusta seurata häntä."

Mutta eivätkös he kuitenkin joudu maallisen ruumiinsa kuoleman jälkeen ikuiseen kärsimykseen?

Dari-anne Suomalainen

Mitä mieltä Jeesus sitten oli.

Mene ja myy omaisuutesi ja luovuta köyhille.

Mitäpä apostolit:

Jos et luovuta viimeistä penniä myöten myymääsi omaisuutta apostolien jalkojen juureen, Jumala voi lyödä kuoliaaksi, kuten kävi eräälle pariskunnalle.

Ja lisäksi oli vielä ne rikkaat ja neulansilmät ja kamelit....

Petri Muinonen

Jään kaipaamaan sitä aikaa, kun tietyn kirjoittajan sai erikseen blokattua pois ihan oman harkinnan perusteella. Ei jaksa itseään rasittaa sillä, että kaikki kommentit laittaisi tarkastettaviksi ennen julkaisua. Naaaaah....

Mutta otetaan tämä niin, että häirikötkin nostavat bloggaustani listalla. Käännän sen toisenkin posken: antaa palaa! ;)

Dari-anne Suomalainen

Voithan sinä poistaa, ellet kestä oman ideologiasi juuria.

Yleensä te ette kestä.

Petri Muinonen

Hienoa, yksi kommentti lisää. Hissi toimii, ihmistyövoimalla, ja pääsen jo TOP7 suosituimpien listalle.

Petri Muinonen

"Tuo on hyödytöntä sanahelinää, ellei määritellä tarkasti, mikä on kenenkin tarve tai ainakin sääntöjä, miten kenenkin tarve arvioidaan."

Tämä on hyödyllinen, poliittisella päätöksenteolla ratkaistava kysymys. Tällaiseen perustavanlaatuiseen harkintaan ei ole ollut vuosikausiin, ellei -kymmeniin, haluja. Juuri mainitsemani poteroihin kaivautumisen vuoksi!

Jatkan kysymyslistaasi: Voiko jollakulla olla tarve asua Helsingissä veronmaksajien tukemana, vaikkei hänellä itse ole siihen varaa - ja kuitenkin olisi varaa asua Järvenpäässä? Onko jollakulla tarve siihen, että hänen omistusasuntonsa hankintaa tuetaan yhteiskunnann varoista? Kysymyksiä on loputtomasti, kuten myös budjetissa alijäämää...

Dari-anne Suomalainen

Ei pitäisi tukeutua aatteeseen, jonka oppia ei hyväksy.

Petri Muinonen

Ja hissi toimii edelleen... valitan lukijoille, että Dari-anne ei tuo keskusteluaiheeseen substanssia, mutta se ei ole minun syytäni. Enkä malta olla käyttämättä vastausmahdollisuutta, kun sillä nousee listauksessa kai ylemmäs. Jos kommentoisin vain itsekseni, ei taitaisi toimia.

Koko bloggauksen idea oli kokeilla metodia á la Rajakari: saako enemmän keskustelua aikaan, kun kannanoton tylsäänkin aiheeseen motivoi kristillisellä maailmankuvalla? Ja kyllä: toimii, mutta keskustelukin on sitten juuri tätä: fundamentalistit tulee kiertelemään poliitikkoa kuin korppikotkat. :D

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Oli hyvä bloggaus ja onpas komea kuva! Onko tässä Kristillisten uusi Paavo Arhinmäki? :=)

Dari-anne Suomalainen

Mielenkiitoinen oivallus....'Korppikotkat'...aivan kuin myöntäisit jo olevasi raato.

Petri Muinonen

Kun kerran tunnistat itsesi korppikotkafundamentalistissa... Olemmehan tälle maailmalle houkutuksineen kuin kuolleet. Paavalin opetuksia, eivät juutalaisille taida sanoa mitään?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

ÖLJYH on suuri ja Muhammed on hänen profeettansa, sanoo imaami, eikä kukaan huomaa mitään. Alistukaa ja uhrautukaa! Mantelisilmäiset neitsyet odottavat, mutta vasta paratiisissa.

Väärä profeetta Muinonen haluaa, että rikkaat kärsivät maan köyhtymisestä. Ei siihen mitään Jeesusta tarvita.

Petri Muinonen

Kas kas, Jouni kykenee näkemään metsän puilta! Onnittelut, että tartuit politiikkaan, etkä sen motivointitapaan.

Viliho Seppäin

KAteus kateus kateus.

Ja Oulun Suomalainen sionisti homepiimä Dari se jaksaa. Ymmärrä jo:
ellet ole syntyjäsi juutalainen ET tule saamaan heiltä mitään. Jehova EI sinua "pelasta".

-----------------------------------------------------------------------

On se kumma juttu etteivät kristityt(kään) tajua ihan perusasiota:

Kasaantunut kapitaali on vastuussa kaikesta mikä tökkii, kaikista laeista mitkä kurittavat lähinnä enemmistöä, kaikesta psyykkisestä pahasta mistä nuoret ja vanhemmatkin kärsivät. KAIKESTA tästä.

Te kannatatte lasten aivopesua, kaavoihin ja rituaaleihin. Te kannatatte omaisuuden kasaantumisen jatkamista. Ette tahdo puuttua millään lailla täysin käsittämättömiin jaarli/paroni/kuninkaallis/jne. sukujen TÄYSIN perusteettomiin erityisasemiin ja heidän jatkuvaan turpoamiseensa. Ette vaikka sellainen "ylimaallisuus" ja epätasa-arvo EI kuuluisi enää 2000-luvulle. Jos näin niin toistan jumalanne olevan itse saatana. Siitä ei todella pääse mihinkään.

Jos tahdot jankata jostain niin perustelepa vaikka lähtöön jollain hyväksyttävällä tavalla miksi maailmassa on sukuja joiden kersat saavat kaiken ilmaiseksi? Tai miksi meidän Euvostoliittomme "ulkoministereiksi" ja "pressoiksi" EI-valitaan jotain paronittaria ja kuninkaiden ex-kätyreitä. NIMENOMAAN valitaan kysymättä keltään enemmistön edustajalta! mielipuolista!

Sellaista te tahdotte kannattaa. Ja puhutte kateudesta.

Petri Muinonen

"Ette tahdo puuttua millään lailla täysin käsittämättömiin jaarli/paroni/kuninkaallis/jne. sukujen TÄYSIN perusteettomiin erityisasemiin"

Kyllä toki tahtoisin puuttua, jos sellaisia Suomessa olisi... :) Mistä maasta sinä kirjoitatkaan??

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Unohda tittelit..ja seuraa rahaa. Sieltä ne syyt löytyvät...Suomessakin.

Viliho Seppäin

Me olemme EU:n jäsen. Sieltä ne kuvailemani loisnimitykset niitä käskyjään huutelevat. "Presidenttinämme" ja "pääministerinämme" ovat nämä harmaiden eminenssien tukkasotkat.

Missä maassa sinä siis elät?

Toimituksen poiminnat