Suomessa on Euroopan Unionin poikkeusluvalla myönnetty erityisvapaus omiin monopolijärjestelmiinsä, kuten vaikkapa Alkoon, Valtion rautateihin (VR) ja Veikkaukseen. Suomen hyvinvointivaltiojärjestelmä pohjaa vankasti sosiaalidemokraattiseen ajatukseen valtiosta holhoojana ja huolenpitäjänä, jossa yksityisen ihmisen vapaus ja vastuu ovat jollain tasolla rajoitettua. Monopolien avulla holhoaamisen tehokkuudesta ei ole näyttöjä, vaan heijastuvat tunteista ja uhkakuvista, jotka eivät välttämättä ole realistisia.
Suomessa on käyty melko paljon puhetta rahapelien monopolista. Samalla kun nettikasinot pyrkivät Suomen markkinoille mitä kekseliäimmin keinoin, Veikkauksen edustajat ja edunsaajat puolustavat monopolia mitä kekseliäimmin keinoin.
Huom! En ota tässä kirjoituksessa millään tavalla kantaa Suomen rahapelipolitiikkaan. Jätän sen poliitikoille.
Suomalaiset alkoivat pelata nettipokeria laajemmin noin 11.9.2001 alkaen - hauska yhteensattuma, että kv. pokerisivustoyhtiö perustettiin samalla päivämäärällä WTC-hyökkäysten kanssa.
Vasta 15 vuotta myöhemmin valtiolliset pelimonopolit nyt sitten yhdistettiin, kun nettipelien liikevaihtoa on valunut miljardi tai pari ulkomaille. Virallinen selitys: jotta olisi voimallisempaa ja houkuttelevampaa tarjontaa kotimaasta.
Englanninkielinen sanonta "Eat a cake and have it." kuvastaa Suomen rahapelimonopolia hyvin: "Nykyisin rahapeleistä käytävää keskustelua leimaa organisoitu tekopyhyys: miljardeja euroja edunsaajille tulouttavien rahapeliyhteisöjen olemassaolon oikeutusta perustellaan rahapelihaittojen ehkäisyllä." (HS 11.4.2016)
Viime aikoina mediassa on käyty ahkerasti keskustelua vuodenvaihteessa voimaan astuvasta uudesta alkoholilainsäädännöstä, joka rajoittaa alkoholimainontaa tuntuvasti. Uusi laki tulee kieltämään kaiken alkoholiin liittyvän mainonnan, aina mainostauluista aurinkovarjoihin ja terassikatoksiin. Myös kilpailut, pelit ja arvonnat, jotka liittyvät alkoholibrändeihin kielletään kokonaan. Suomessa on ollut jo tätä ennen muutaman vuoden voimassa maailman tiukin tupakkalainsäädäntö.
Mutta yksi pahe se vain on ja porskuttaa. Yksi, johon ei puutu kukaan.